» Alkuun » Tietoa huuliherpeksestä » Mikä huuliherpes on ?
Mikä huuliherpes on ? Huuliherpes on virustulehdus, jonka aiheuttaa herpes simplex -virus – yleensä herpes simplex 1 (HSV-1).

Virus tarttuu suorassa iho-ja limakalvokosketuksessa, esim. nenän ja suun alueella. Kun on kerran saanut herpesvirustartunnan, virus pysyy elimistössä koko loppuelämän.
Yleensä huuliherpes, (impetigo) märkärupi ja aftat aiheuttavat haavaumia kasvoihin, huuliin ja suuonteloon. Huulten ympärillä olevat rakkulat aiheutuvat herpesvirus  tulehduksesta. Useimmat ihmiset saavat herpestartunnan lapsena. Herpes on elinikäinen virusinfektio, joka uusiutuvana voidaan helposti tunnistaa väärin märkäruveksi samanlaisten oireiden takia. Sekä märkäruven että herpeksen haavaumat esiintyvät pääsääntöisesti samalla alueella, suun ympärillä ja kasvoissa. Toisin kuin herpeksen haavaumat, märkäruven haavaumia ei koskaan ole huulissa. Märkäruven rupi on keltainen ja tausta punainen. Märkärupi on bakteeritartunta, ja se on yleisin lapsilla. Aftat ovat pieniä, kivuliaita ja uusiutuvia haavaumia huulilla, limakalvoilla tai kielessä. Tällä sivustolla käsitellään vain huuliherpestä.