Mikä on herpes?

Herpes simplex -virus on yleinen virusinfektion aiheuttaja. Infektio tarttuu henkilöstä toiseen kosketustartuntana, pisaratartuntana tai suorassa lähikontaktissa. Huuliherpes on HSV-1-herpesvirustyypin aiheuttama suun herpes. Huuliherpestä kutsutaan myös yskänrokoksi. Toinen herpesvirustyyppi, HSV-2, aiheuttaa sukuelinherpestä, joka tarttuu sukupuoliteitse.

Eroon huuliherpekseen liittyvästä häpeästä

Huuliherpeksen oireet

Herpes simplex -virus aiheuttaa tyypillisesti yhden tai useamman rakkulan infektioalueelle tai sen ympäristöön. HSV-1 aiheuttaa haavaumia huuliin tai näkyviä paukamia huulten ympäristöön.

Lisätietoa huuliherpeksestä

Huuliherpeksen laukaisevat tekijät

Tartunnan jälkeen herpes simplex -virus ei poistu enää elimistöstä. Virus pääsee elimistöön yleensä suussa tai suun ympäristössä olevan rikkoutuneen kohdan kautta.

Ensimmäisen infektion jälkeen herpes simplex -virus siirtyy ihosoluista hermosoluihin ja jää sinne pysyvästi. HSV-1 piileskelee hermosoluissa suunnilleen ohimoiden tasolla.

HSV-1 pysyy piilevänä, mutta voi aktivoitua laukaisevan tekijän toimesta ja infektoida ihosoluja. Laukaisevia tekijöitä voivat olla stressi, sairaus, kuume, leikkaus, altistus auringolle ja kuukautiset.