Huuliherpeksen laukaisevien tekijöiden hallinta

Paras keino huuliherpeksen kanssa pärjäämiseen on laukaisevien tekijöiden hallinta

Olipa sinulla yksi tai useampi huuliherpeksen laukaiseva tekijä, ne voidaan yleensä jaotella muutamaan samankaltaiseen ryhmään. Monet niistä lamaavat immuunijärjestelmän toimintaa tai vaurioittavat suuta, jolloin virus pääsee iskemään.

Kun tiedostat, mitkä tekijät laukaisevat huuliherpeksen, voit vaikuttaa tilanteeseen ennakoivasti ja suojata itseäsi huuliherpeksen uusiutumiselta.

Kylmä sää

Huuliherpeksesi oireilee yleensä talvella. Suojaa itseäsi talveen liittyviltä tekijöiltä. Käytä huivia tai poolopaidan kaulusta suojaamaan huulia kylmältä ja kuivalta ilmalta ja talvituulelta, jotka voivat kuivattaa huulia. Käytä huulia kosteuttavaa valmistetta.

Keinoja huuliherpeksen pysäyttämiseen

Liiallinen auringonvalo

Huuliherpeksesi oireilee yleensä kesällä. Suojaudu auringonvaloaltistukselta. Auringon ultraviolettisäteily voi vaurioittaa ihoa, mutta se voi laukaista myös huuliherpeksen. Suojaudu käyttämällä huulivoidetta, jossa on aurinkosuojakerroin (SPF), sekä käyttämällä leveälieristä hattua ja aurinkovarjoa.

Kesä ilman huuliherpestä

Ympäri vuoden

Huuliherpeksesi oireilee siis ympäri vuoden. Suojaa itseäsi talveen liittyviltä tekijöiltä kylmien kuukausien aikana. Käytä huivia tai poolopaidan kaulusta suojana kylmältä ilmalta. Käytä huulia kosteuttavaa valmistetta. Vältä kesällä liiallista altistumista auringolle käyttämällä huulivoidetta, jossa on aurinkosuojakerroin (SPF), sekä käyttämällä leveälieristä hattua ja aurinkovarjoa.

Näin suojaat itsesi ympäri vuoden

Työstressi

Tarkkaile stressitasoasi. Stressi vaikuttaa tunteisiin ja voi myös rasittaa immuunijärjestelmää, jolloin uinuva huuliherpes saa tilaisuuden yllätyshyökkäykseen. Pyri välttämään stressiä. Hengitä sen sijaan syvään ja rentoudu.

Opi pitämään stressi kurissa

Stressi

On hyvin mahdollista, että stressi aiheuttaa sinulla huuliherpeksen puhkeamisen. Stressi vaikuttaa tunteisiin. Stressi voi kuitenkin myös rasittaa immuunijärjestelmää, jolloin uinuva huuliherpes saa tilaisuuden yllätyshyökkäykseen. Pyri välttämään stressiä. Hengitä sen sijaan syvään ja rentoudu.

Keinoja stressin lievittämiseen

Hammastoimenpiteet

Jotkin hammastoimenpiteet voivat ärsyttää herkkää suunympärysaluetta ja vaurioittaa suuta tai huulia, mikä voi laukaista huuliherpeksen. Jos tämä on kohdallasi laukaiseva tekijä, kerro asiasta hammaslääkärille ja tehkää yhteistyötä vaurioiden minimoimiseksi.

Selvitä hammastoimenpiteiden ja huuliherpeksen yhteys

Väsymys

Unen puute saattaa laukaista huuliherpeksen. Nykyajan hektisessä maailmassa uupumus voi antaa huuliherpekselle etulyöntiaseman. Muista siis rentoutua. Harrasta liikuntaa. Ja ennen kaikkea: nuku. Hyvät yöunet voivat vahvistaa immuunijärjestelmää ja suojata virukselta.

Haluatko nukkua yösi hyvin?

Heikentynyt immuunijärjestelmä

Kuume, flunssa tai influenssa voi uuvuttaa ja altistaa huuliherpeksen puhkeamiselle. Jos tunnet, että flunssa, kuume tai influenssa on tulossa, noudata asiantuntijoiden neuvoja ja pidä huolta runsaasta levosta ja nesteensaannista. Näillä neuvoilla voit onnistua torjumaan huuliherpeksen.

Haluatko vahvistaa immuunijärjestelmääsi?

Hormonitoiminnan muutokset

Naisilla hormonitoiminnan muutokset kuukautiskierron aikana voivat laukaista huuliherpeksen. Tarkkaile omaa kuukautiskiertoasi ja huuliherpeksen merkkejä, jotta voit aloittaa hoidon varhain.

Lisätietoa hormonitoiminnan muutoksista

Kohdista toimia laukaiseviin tekijöihin

Suodata artikkeleita:

Multilevel

Vuodenajat

Suojaa huulesi talvella - Zovirax.fi

Kylmä sää ja kuiva ilma voivat kuivattaa huulia ja altistaa huuliherpeksen puhkeamiselle. Lue sivuiltamme hyödyllisiä vinkkejä huulten hoitoon talvella.

Vuodenajat

Suojaa huulesi kesällä - Zovirax.fi

UV-säteily voi vaurioittaa ihoa ja laukaista huuliherpeksen. Lue vinkkejä huulteen suojaamiseen kesällä.

Väsymys

Huuliherpes ja stressi - Zovirax.fi

Uupumus voi aiheuttaa stressiä, joka vuorostaa voi altistaa huuliherpekselle. Lue vinkkejä stressin välttämiseen ja parempaan uneen.

Väsymys

Stressin hallinta liikunnalla - Zovirax.fi

Liikunta lievittää tutkitusti stressiä ja on siten erinomainen tapa suojautua tältä huuliherpeksen laukaisevalta tekijältä. Lue lisää liikuntavinkeistä sivultamme.

Väsymys

Harjoita mieltäsi - Zovirax.fi

Mielen virikkeet ovat erinomaisia keinoja ehkäistä stressiä, joka on huuliherpeksen laukaiseva tekijä. Lue lisää.

Kaikki

Rentoutumistekniikat - Zovirax.fi

Tutustu rentoumistekniikoihin, joiden avulla vältät stressiä ja ehkäiset huuliherpeksen puhkeamisen.

Kaikki

Raha-asiat-haltuun - Zovirax.fi

Raha on nykyään yksi suurimmista stressin aiheuttajista, joka voi laukaista huuliherpeksen. Lue, miksi rahatilanteen hallinta on hyväksi.

Kaikki

Sairauden tai menetyksen käsittely - Zovirax.fi

Huuliherpes puhkeaa usein silloin, kun mieli on maassa. Ohessa on vinkkejä itsestäsi huolehtimiseen, kun elämä koettelee.

Kaikki

Vähennä työstressiä - Zovirax.fi

Lue vinkkejä, miten asetat työn aiheuttamat haasteet oikeisiin mittasuhteisiin ja vähennät niiden psyykkistä vaikutusta ja vältät huuliherpeksen puhkeamisen.

Kaikki

Suunnittele elämäsi - Zovirax.fi

Jos olet altis stressin laukaisemalle huuliherpekselle, merkittäviä päiviä on tärkeää suunnitella. Lue vinkkejä stressin välttämiseen.

Hormonit

Kuukautiset ja raskaus - Huuliherpes

Kuukautisten ja raskauden yhteydessä naisen elimistön tuottamat hormonitkin voivat laukaista huuliherpeksen. Tutustu vinkkeihin, joilla ehkäiset huuliherpeksen puhkeamisen.

Suu ja huulet

Huuliherpes ja hammaslääkärikäynti - Zovirax.fi

Tee yhteistyötä hammaslääkärisi kanssa mikäli sinulla on huuliherpes tai pelkäät, että huuliherpes aktivoituu käynnin takia. Lue lisää vinkkejä sivultamme.

Suu ja huulet

Täyteläiset huulet - Zovirax.fi

Terveet huulet ovat kauniin hymyn perusta. Lue vinkkejä täyteläisiin ja terveisiin huuliin.

Flunssa ja influenssa

Pysy vahvana - Zovirax.fi

Paras tapa torjua flunssaa, influenssaa ja huuliherpestä on pitää huolta itsestään. Lue vinkkejä sivuiltamme.

Lue lisää

Fightingback

Huuliherpeksen aiheuttajat

Lue lisää

cold sore

Puolustaudu huuliherpeksen puhjettua

Lue lisää