Work
Work

Vähennä työstressiä

Ei liene yllätys, että työ voi olla elämän suurimpia stressin aiheuttajia. Työn ei kuitenkaan pitäisi olla milloinkaan niin haastavaa, että se johtaa huuliherpeksen puhkeamiseen. Ohessa on vinkkejä, miten asettaa työn aiheuttamat haasteet oikeisiin mittasuhteisiin ja vähentää niiden psyykkistä vaikutusta.

Tunnista varoitusmerkit. Tuntuuko työtaakka ylivoimaiselta? Onko itseluottamuksesi heikentynyt? Oletko ärtynyt tai sulkeutunut? Tuntuuko sinusta, että tuottavuutesi on heikentynyt, tai eikö työ tunnu enää yhtä palkitsevalta kuin ennen? Kun tunnistat nämä merkit, voit ryhtyä toimiin minimoidaksesi työn psyykkisen vaikutuksen elämääsi.

Kiinnitä huomiota tunteisiin. Halusitpa tai et, tunteet vaikuttavat päätöksentekoon, ajatteluun ja toimintaan. Jos jätät tunteet huomiotta, sinun voi olla vaikea ymmärtää motivaattoreitasi ja tarpeitasi töissä ja ilmaista niitä selvästi.

Huumorin kautta. Et pysty hallitsemaan kaikkea, ja päivän aikana eteesi tulee varmasti monia haasteita. Jos pystyt nauramaan kollegan kanssa odottamattomalle haasteelle, työhön liittyvä stressi voi vähentyä.

Opettele lukemaan sanattomia viestejä ja ruumiinkieltä. Puuskassa olevat kädet voivat viestiä epävarmuudesta ja ahdistuneisuudesta (etenkin tuntemattomien seurassa; joidenkin tutkimusten mukaan ystävien tai kollegojen seurassa tämä kertoo kiinnostuksesta ja vakavasta suhtautumisesta aiheeseen). Kyky osata lukea ruumiinkieltä – ja muuttaa oma ruumiinkieli vastaamaan omia viestejä – voi minimoida väärinymmärrykset, jolloin töissäolo on paljon helpompaa.

Päästä irti perfektionismista. Suurissa odotuksissa ei ole mitään väärää, mutta älä luo itsellesi ylivoimaista taakkaa yrittämällä tehdä liikaa ja pelkäämällä sitten, että et täytä odotuksia. Aseta realistisia tavoitteita ja tee parhaasi saavuttaaksesi ne.

Päätä aika ja paikka huolihetkelle. Huolihetken ajankohdan ja paikan pitäisi olla aina sama, ja sen pitäisi olla hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Huolihetken aikana voit pohtia mitä tahansa huolia, joita mieleesi tulee. Jos mieleen tulee huoli päivän aikana, kirjoita se ylös ja päätä huolehtia siitä huolihetken aikana.

Älä ylisuorita. Käy päivän päätteeksi läpi aikataulusi ja pane merkille saavutuksesi. Tee tämä joka päivä. Mieti sitten, mitä sinun on tehtävä huomenna. Varaa itsellesi päivittäin palautumisaikaa ja vältä liian tiukkaa aikatauluttamista ja liian täyttä päiväohjelmaa.

Suunnittele tauot. Kun laadit aikataulua, suunnittele myös tauot, jotta voit parantaa verenkiertoa ja antaa mielen levätä. Lähde kävelylle tai harrasta rankempaa liikuntaa keskellä päivää. Jo puolen tunnin liikunta voi kohentaa mielialaa, parantaa keskittymiskykyä ja antaa energiaa samalla kun mieli ja ruumis rentoutuvat.