Coping With Illness
Coping With Illness

Sairauden tai menetyksen käsittely

Huuliherpes puhkeaa usein silloin, kun mieli on maassa. Ohessa on vinkkejä itsestäsi huolehtimiseen, kun elämä koettelee.

Etsi tukea. Perhe ja ystävät haluavat tukea sinua, mutta he eivät aina tiedä, mitä tarvitset. Älä välttele heitä vaan kerro, miten he voivat tukea sinua. Tukea voi saada myös tukiryhmistä, joihin voidaan ohjata tukikeskusten, lääkärin tai paikallisen sairaalan kautta.

Huomioi fyysiset ja psyykkiset tarpeesi. Huolehtimalla itsestäsi pysyt tarmokkaana ja ylläpidät henkistä jaksamistasi. Kohtaa tunteesi ja pyri ilmaisemaan niitä konkreettisella tai luovalla tavalla. Tunteiden torjuminen vain pidentää paranemisprosessia. Pidä myös huolta siitä, että saat riittävästi unta, syöt terveellisesti ja harrastat liikuntaa.

Tee lempipuuhiasi. Lempipuuhat pitävät mielen korkealla ja edistävät myönteistä minäkäsitystä. Lempipuuhat voivat myös parantaa itsevarmuutta ja antaa yhteenkuuluvuuden tunteen. Jos olet menettänyt kiinnostuksesi asioihin, joista ennen nautit, hae tukea luotettavalta neuvojalta tai mielenterveyden ammattilaiselta.

Ole itsellesi armollinen. Sairauteen tai menetykseen sopeutuminen vie aikaa. Aluksi tunteet voivat olla sekavia ja vaihdella vihasta ja pelosta masentuneisuuteen. Kun opit sopeutumaan esimerkiksi krooniseen sairauteen tai annat itsesi kokea surun tai menetyksen, alat vähitellen taas tuntea olevasi oma itsesi.