Sleep
Sleep

Nuku hyvin, stressaa vähemmän

Uupumus voi altistaa huuliherpekselle, joten pyri torjumaan väsymystä riittävällä levolla. Oheisten vinkkien avulla voit parantaa untasi.

Stressin ja sairastelun tavoin väsymys voi heikentää immuunijärjestelmän toimintaa, jolloin huuliherpeksen on helpompi iskeä. Monet tekijät – kuten stressi, melu, kofeiinin nauttiminen liian myöhään – voivat häiritä yöunta, mutta seuraavassa on muutama vinkki laadukkaan unen edistämiseen.

Parhaat vinkit hyvän levon takaamiseksi

1) Luo oikeanlainen ympäristö

Tee makuuhuoneestasi täydellinen huone nukkumiseen pitämällä huone sopivan lämpöisenä (noin 18 °C), pimeänä ja hiljaisena.

2) Vähennä elektronisten laitteiden käyttöä ennen nukkumaanmenoa

Elektronisten laitteiden kuten kännykän ja tietokoneen tuottama sininen valo vaikeuttaa nukahtamista ja heikentää myös unen laatua. Vähennä elektronisten laitteiden käyttöä kahta tuntia ennen nukkumaanmenoa unen parantamiseksi.

3) Noudata nukkumaanmenorutiinia

Himmennä valoja tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta aivosi tietävät, että on aika mennä nukkumaan. Tee jotain rentouttavaa, esim. lue kirjaa tai kuuntele musiikkia, jotta voit palautua päivän rasituksista.

4) Syö unta edistävää ruokaa

Ruoka-aineet kuten vihannekset, pavut, vähärasvaiset proteiinit ja hyvät hiilihydraatit rauhoittavat elimistöä ja valmistavat unta varten. Muista, että unta voi häiritä myös se, että menee nukkumaan liian nälkäisenä tai täysinäisenä.

5) Ajoita päiväunet huolellisesti

Ihanteelliset päiväunet kestävät 10–30 minuuttia ja otetaan ennen kello 15:tä. Liian pitkät tai liian myöhään otetut päiväunet voivat häiritä yöunta.

6) Liiku päivällä

Päivittäinen liikunta voi nopeuttaa nukahtamista ja syventää unta. Muista kuitenkin, että liian myöhäinen liikunta voi valvottaa yöllä, joten pyri liikkumaan aiemmin päivällä.