Finances
Finances

Raha-asiat haltuun

Raha on nykyään yksi suurimmista stressin aiheuttajista – ja on hyvin tiedossa, että stressi voi laukaista huuliherpeksen. Lue, miksi rahatilanteen hallinta on hyväksi.

Laadi budjetti. Syötä tulot ja menot laskentataulukkoon, jotta kaikki raha-asiat on koottu samaan paikkaan. Voit luoda oman budjettilaskentataulukon tai käyttää jotakin olemassa olevista vaihtoehdoista, joita saa mm. osoitteesta Consumer.gov tai Budgetworksheets.org. Jos menosi ovat suuremmat kuin tulosi, mieti, miten voit karsia menojasi.

Noudata 50/30/20-sääntöä. Säännön mukaan 50 % kuukausituloista varataan kiinteisiin kuluihin (asumiskustannukset, ruokaostokset, sähkö jne.), 30 % vapaa-ajan kuluihin (ravintolat, viihde, matkailu, shoppailu) ja (ihannetilanteessa) 20 % säästöihin ja/tai lainan lyhennykseen.

Arvioi budjetti joka kuukausi. Pyri noudattamaan budjettia parhaasi mukaan. Joskus huolta aiheuttavat tuleviin erikoistilanteisiin kuten häihin, lomiin ja juhlapäiviin liittyvät kulut. Arvioimalla budjetin kuukausittain voit varautua paremmin isoihin tapahtumiin, ja kun pääset lähemmäs omia säästötavoitteitasi, voit tuntea tilanteen olevan hallinnassa.