Periods And Pregnancy
Periods And Pregnancy

Kuukautiset ja raskaus

Ei ole välttämättä yllättävää, että kuukautisten ja raskauden yhteydessä naisen elimistön tuottamat hormonitkin voivat laukaista huuliherpeksen. Ohessa on vinkkejä, miten voit ehkäistä huuliherpeksen puhkeamisen kuukautisten tai raskauden aikana.

Useimmat naiset oppivat tietämään, mitä kuukautisten yhteydessä on odotettavissa: ärtyisyyttä, itkuisuutta ja ehkä jopa kramppeja. Ei siis välttämättä tule yllätyksenä, että PMS-oireyhtymään voi liittyä vielä yksi oire: huuliherpes. Voit kuitenkin ryhtyä toimiin ei-toivotun huuliherpeksen torjumiseksi.

Ensin on ymmärrettävä, miksi olet kuukautisten aikaan altis huuliherpekselle. Syynä ovat hormonit. Hormonit, joita elimistössä on tietyissä kuukautiskierron vaiheissa sekä raskauden aikana, voivat laukaista huuliherpeksen. Lisäksi stressi ja väsymys ovat merkittäviä laukaisevia tekijöitä.

Emme voi muuttaa tapaa, jolla elimistömme reagoi hormoneihin, mutta voimme muuttaa tapaa, jolla käsittelemme stressiä ja väsymystä. Joten kun hormonitoiminta vaihtelee, voimme varautua muutoksiin parhaalla mahdollisella tavalla.

Pidä huolta riittävästä levosta näinä ajankohtina ja muista rentoutua ja lievittää stressiä esim. liikunnalla, terveellisellä ruokavaliolla ja palautumisella. Meditaation tai joogan opettelu voi olla erinomainen keino hallita stressiä, joka johtuu hormonitoiminnan muutoksista. Kannattaa ehkä käydä myös lääkärissä, jos sinulla esiintyy epämukavuutta, kipua tai flunssaa kuukautisten aikana.

Jos olet raskaana, on hyvä olla tietoinen uusista tunne-elämän stressitekijöistä. Ilmeisimpiä ovat huolestuneisuus ja ahdistuneisuus, mutta on myös syytä ymmärtää, että myönteisetkin tunteet voivat aiheuttaa stressiä. Esimerkiksi innostuneisuus voi aiheuttaa stressiä, jos se häiritsee vakauden ja levollisuuden tunnetta.

Erinomainen keino käsitellä näitä kuormittavia tunteita on olla tietoinen omista tunteistaan ja siitä, miksi sellaisia tunteita esiintyy. Joskus riittää pelkästään se, että stressaantuneen olon panee tietoisesti merkille. Kun stressin huomioi, se saattaa hävitä. Myös hengitysharjoitukset voivat auttaa.

Kuten kaikkien muidenkin laukaisevien tekijöiden kohdalla, levollinen mieli ja terve, levännyt keho ovat parhaat puolustuskeinot.